No, ještě že už jsou tyhle časy za námi a máme všichni možnost jíst tak, jak to příroda zamýšlela. Schválně, našli jste se teď někdo v tomhle popisku? Nebo pamatujete, jak bylo ze všech stran doporučováno nejíst vaječné žloutky? O tom ale až ve třetím omylu ve výživě. 😊 Teď zpět k omezování tuků ve stravě.
Kdyby jeho omezování ve stravě bylo prospěšné, měli bychom teď být všichni zdraví a štíhlí. Ale jak to, že nejsme? I přes to, že se donedávna tuk hodně omezoval, zdraví populace se ani o píď nezlepšilo. Naopak, nemocnost se neustále prohlubuje.
Je tedy opravdu tuk ve stravě hrozbou?
Není. Tedy alespoň ne ten přirozeně se vyskytující, který nalezneme v mase, v rybách, ve vajíčku, v poctivých mléčných výrobcích a sýrech, dále v oříšcích, v semínkách a ve výrobcích z nich. U všech zmíněných potravin je zároveň velice důležité dbát na jejich kvalitu. Není maso jako maso, vejce jako vejce. Ale o tom už jsme psaly mnohokrát.
Bezesporu však souhlasíme s tím, že tuk obsažený ve vysoce průmyslově zpracovaných výrobcích, je dobré ze stravy vyřadit. Jsou to všechny ztužené tuky a rostlinné rafinované oleje a výrobky z nich. Když k nim přiřadíte i tuk z nekvalitního:
Masa
Ryb
Vajec
a doslazovaných mléčných výrobků,
jejich vyřazením pro své zdraví uděláte maximum.
Nechali jsme se natolik strhnout protitukovým šílenstvím, až jsme si vůbec nevšimli, že přestáváme mít kontrolu nad konzumací potravin, které s dobrým jídlem nemají nic moc společného a jsou plné těch nejlevnějších sacharidů a nekvalitních tuků. A co hůř, většina těchto výrobků obsahuje kombinaci obojího. Takové hranolky nebo párek v rohlíku a vše kolem fast foodu, snídaňové cereálie, sladkosti a odtučněné výrobky? To je přesný příklad toho, co bychom jíst neměli. Nekvalitní sacharidy s rafinovanými tuky dohromady.
A co je tedy hrozbou ve stravě, když to nejsou tuky? Jsou to sacharidy?
Ani tady neodpovíme „ano“. Sacharidy také nejsou hrozbou pro naše zdraví. Máme na mysli sacharidy z přírodních základních surovin jako je rýže, vločky, jáhly, pohanka, kamut, quinoa, ovoce a mnohé další. U většiny z nás prospěje, když sacharidy budeme lehce omezovat a nebudou tvořit základ jídelníčku, to ano. Vyřazovat je však ze své stravy není to nejdůležitější ani stěžejní. Význam to má pouze u lidí s civilizačním a jiným chronickým onemocněním.
Sacharidy z nekvalitních výrobků z bílé mouky, navíc třeba v kombinaci s přidaným cukrem, však hrozbou jsou. Tyhle sacharidy, doporučujeme ze své pravidelné stravy, pokud možno, vyřadit.
A existuje tedy vůbec nějaká hrozba?
Ano! Je to nadměrná konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin a jídel z nich a konzumace produktů z velkovýroby. A to jak živočišné, tak i rostlinné. A neměli bychom opomenout ani soft drinky a všechny slazené nápoje.
Řešením tedy není omezovat tuk, sacharidy, živočišné produkty, omezovat množství jídla, hladovět apod. Řešením je začíst jíst plnohodnotnou stravu, která obsahuje spoustu živin ze základních surovin v té nejlepší možné kvalitě. Tak jednoduché to je.
Pokud by vás tato problematika zajímala více, doporučujeme nahlédnout do naší knihy, kde se tomu věnujeme podrobně v několika kapitolkách.
Koupit si ji můžete zde.