Rostlinná mléka mohou být velice dobrým zpestřením jídelníčku. Vyrábí se z vody a obilovin, semínek nebo ořechů. Problém těch průmyslově vyrobených je, že v samotném složení ze základní suroviny, podle které je mléko pojmenováno, téměř nic není (většinou to jsou 0,5-3 %).
Navíc, aby se zajistil prodej a lidem zaručeně chutnalo, velice často bývá mléko obohaceno cukrem a různými aditivy. Zkrátka - hodně peněz za málo muziky.
A sušená rostlinná mléka?
Obsahují velké množství trans tuků, které jsou pro zdraví velice škodlivé. Navíc údaj o množství trans tuků na obale potraviny ani nenajdeme, takže se o nich nemáme možnost dozvědět. Kdybychom opomenuli tento fakt, i další látky, které sušená mléka obsahují, nejsou pro nás prospěšné. Je v nich spousty škrobu a tuku v nepřirozené podobě.
Pokud se chcete tomuhle všemu vyvarovat a netrápit se tím, který výrobek je skutečně zdravý a který nikoli, začněte stravu zakládat na základních skutečných potravinách a připravujte si jídla z nich. Tam si nad složením výrobou lámat hlavu určitě nemusíte. Zajímejte se pouze o jejich původ a kvalitu.