Proč nedoporučujeme některé potraviny ze zdravé výživy 3.

Třetí potravina s vykřičníkem: Ranní cereálie a kupované musli včetně křupavých lupínků

Tyhle potraviny jsou korunkou těch, které jsme popsaly v předchozích dvou příkladech. Proč? Jsou totiž navíc ještě doslazované a uměle dochucené, aby se zaručeně prodávaly a chutnaly lidem co nejvíce.

Lupínky jsou výrobky vzniklé exrudací – tady se už nemusíme rozepisovat. Na pozoru bychom měli být především před kukuřičnými. Jakékoliv výrobky z kukuřice mohou být v těle prozánětlivé (což je paradox u bezlepkové diety, kde jsou výrobky z kukuřice na prvním místě, přitom zánět v těle ještě více podporují) a také mohou být těžko stravitelné kvůli bílkovině zein, což je stejně jako lepek prolamin. Myslete na to, prosím, hlavně u dětí a u lidí trpících civilizačním onemocněním. Kukuřice ani jiné bezlepkové výrobky nejsou řešením.


Musli a cereálie jsou v tomhle případě znehodnocené množstvím cukru a slazení. Není nic jednoduššího než si tuto směs připravit doma. Plech z půl kila surovin vám vydrží zhruba týden i déle a vy tak máme přehled, co vše do musli dáte, čím jej budete sladit a hlavně, jak moc budete směs sladit.

Recept na musli najdete u nás na sociálních sítích, v naší knize:

Kniha (jidlotopis.cz)


nebo v kurzu:

Kurz Jídlotopis v praxi (jidlotopis.cz)


Jsou i firmy, které pečou již velice kvalitní musli či tzv. granoly. Dokonce je i doporučujeme časově vytíženým klientům. U jejich složení je stěžejní kvalita použitého tuku, hlavní ingredience, množství a druh slazení a přítomnost zbytečných aditiv apod.