Druhý omyl ve výživě

„Jezte podle výživové pyramidy z r. 1974, která zakládá na sacharidech a neřeší jejich zdroj.“

Určitě ji všichni znáte – obrázek ve tvaru pyramidy, kdy její základ (dolní patro) tvoří sacharidy v podobě pečiva, těstovin, obilovin, ranních cereálií apod. Druhé patro je o zelenině a ovoci – z toho vyplývá, že ji máme jíst méně než pečiva, brambor a třeba i špaget. Ve třetím patře je maso, mléčné výrobky, ryby, vajíčka – myšleno jen pro doplnění porce plné sacharidů. A nahoře jsou oříšky, oleje a třeba i sladkosti – tyhle věci máme jíst jen střídmě.

Výživa je věda, která se neustále vyvíjí. Pořád toho spíše více nevíme, než víme. Opravdu si myslíte, že je dobré stravovat se podle pyramidy, která je již skoro 50 let stará, klade důraz na kvantitu, nerozlišuje typy polysacharidů a neřeší jejich zdroj, navádí k nízkotučné dietě a co hůř, za celou dobu jejího dodržování zde máme epidemii obezity, cukrovky a jiných civilizačních nemocí?

Mnozí odborníci už ji předělali a dá se na webu najít novodobá pyramida, kde dolní patro tvoří především zelenina, nad ní je maso a další živočišné zdroje bílkovin a tuků včetně těch rostlinných, ale ve školách a jiných institucích je stále doporučována ta původní. Doufejme, že se to brzy změní.

Ale teď upřímně, kdo z vás si jídlo staví do pyramidy? Není jednodušší používat pomůcku, která je nám blízká? Co třeba talíř?

Původní autorkou zdravého talíře je Margit Slimáková.

Protože tuhle pomůcku hodně používám a klientům naprosto vyhovuje, vytvořila jsem si svůj vlastní zdravý talíř, který vychází z toho originálního.

 

 

Na závěr je třeba ještě říct, že k epidemii obezity a k narůstajícímu počtu lidí trpících civilizačním onemocněním bezesporu přispěl i dnešní uspěchaný styl života plný stresu. Určitě je na vině i sedavý styl života. Ten je však neodmyslitelnou součástí dnešní doby a můžeme ho účinně vyvážit pohybem. Stravu ničím nevykompenzujeme, pouze ji můžeme dobře a efektivně sestavit, dbát na kvalitu vybraných potravin a jíst to, co tu bylo odjakživa – tedy základní potraviny a jídla z nich.